Proč nakupovat u nás

  kvalitní český nábytek
  servis
   doprava zdarma nad 10.000,-kč

      zasílání vzorků látek a

      lamina ZDARMA

     

 

 

Údržba látek

05.02.2019
udržba látek

každý nábytek je potřeba se starat, aby vydržel co nejdéle a v co možná nejlepším stavu. Pravidelné ošetřování a čištění povrchu nábytku je samozřejmostí, ovšem není už tak jasné, jaký prostředek použít na konkrétní materiál. Látek na sedací nábytek je nepřeberné množství. Přikládáme zde proto informace o nejčastějších materiálech, příp. tipy, jak se nejlépe zbavit různých skvrn.

Obecně platí, že při čištění je nutné používat měkkou houbu či bavlněný hadřík. Látky se však nesmí namáčet, proto používáme pouze speciální pěnu. Vyvarovat by se mělo také strojovému čištění povrchů sedacího nábytku.

MIKROVLÁKNO

Mikrovlákno je vysoce kvalitní, jemná látka se sametově hladkým povrchem. Skládá se z jemných umělých vláken, i přesto je velmi odolné proti zmačkání a má dobrou barevnou intenzitu. Další výhody jsou prodyšnost a odolnost proti odřeninám, škrábancům a nečistotám. Dobře se udržuje i čistí. Rozdíly v kvalitě jsou rozpoznatelné na dotek i podle vzhledu. Kvalita závisí na hustotě nosného materiálu, která se také odráží na jemnosti povrchu a barevné intenzitě.

Sedací nábytek s mikrovláknem je vhodné jednou měsíčně vykartáčovat kartáčem na oblečení. Čas od času vyluxujte povrch od prachu s nástavcem na tkaniny nebo potahy. K běžné údržbě nábytku nepoužívejte vysavače s velkým výkonem (1500 – 2500 W), protože přes potah by se mohly protáhnout i vnitřní vlákna čalounění. Ideální je proto vysavač o výkonu od 500 do 750 W.

Odstranění skvrn

  • Mastnotu, fix, inkoust, stopu od rtěnky, saze, smůlu, zvratky či kakao ošetřete vlažnou vodou s trochou šamponu. V případě, že to nebude stačit, použijte 90% ethylalkohol a lehce skvrnu odstraňujte. Jako alternativu lze použít 5% amoniak.
  • Tekutiny jako pivo, víno, limonády a alkohol okamžitě odsajte savým papírem nebo hadrem a ošetřete místo vlažnou vodou se šamponem.
  • Na krev, bláto či moč je vhodné namočit houbičku ve studené vodě a poté postižené místo nedrhnout, ale jen jemně čistit od krajů směrem ke středu. Případně lze použít studenou vodu se šamponem.
  • Rez a starou krev odstraníte bílým hadříkem s roztokem kyseliny citrónové (1lžíce/100ml). Hadřík v něm navlhčete a od středu do kraje jemně čistěte postižené místo.
  • Vosk ze svíčky rozhodně nezažehlujte. Suchý vosk odstraníte pomocí 90% ethylalkoholu.
  • Ohledně dalších problematických skvrn, např. od propisky, laku atd., se obraťte na radu odborníka. V žádném případě nepoužívejte ředidla nebo rozpouštědla.

ŽINYLKA – REŽNÁ LÁTKA (pletená látka)

Žinylka je jako potahová látka tkaná běžným způsobem a na rozdíl od velurových tkanin, jako je např. mikrovlákno, je s rounem (odborný výraz pro nosnou tkaninu) nezaměnitelná. Trvanlivost této tkaniny se stanovuje na základě surovin použitých pro její výrobu. K těm nejtrvanlivějším zároveň patří polyakrylové a polyesterové látky.

Údržba i odstranění skvrn je stejná jako u mikrovlákna.

AQUACLEAN – vodou omyvatelná látka

Technologie Aquaclean je revoluční povrchová úprava, která umožňuje odstranit skvrny pouze pomocí vody. Údržba je tak velmi jednoduchá a skvrny odstraníte za minimum času.

Aquaclean pomáhá odstraňovat většinu skvrn vzniklých v domácnosti (víno, inkoust, omáčky, tuk, bláto, čokoláda, krém atd.), usnadní vám tak život a vy získáte více času na důležité věci.

AquacelanTechnology je pokročilá ochrana vaší čalouněné sedačky. Tato úprava pokrývá jednotlivá vlákna neviditelnou molekulární vrstvou, která zabrání proniknutí nečistot do látky

 

 

 


Copyright © 2011 - 2024 CORA computer s.r.o. | All Rights Reserved.

Kliknutím na tlačítko "POVOLIT VŠE" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit tlačítkem "NASTAVENÍ", nebo kdykoli vypnout v sekci Obchodní podmínky...